• Anasayfa
• Bilgisayar
• Elektrik
Elektronik
• Mizah
• Mevlana
kimdir
• Mevlana'dan
Görüntüler
• Konya
• Melodiler
• Wallpaper


1-2-3-4-5

Ses Kartı Monte Edenlerin Dikkatine
Bir ses kartı aldınız, iyi hoş kendiniz monte ettiniz. Fakat CD sürücüye koyduğunuz mp3 cdlerini dinleyebildiğiniz halde, 12-15 şarkılık sanatçı cdleriniz (arkadaş audio cdleri kasdediyor) çalıyormuş gibi gözüküyor ama siz birşey göremiyorsunuz. CD player programınız kendi halinde müzik dinliyor. Peki sorun ne??
Sanırım CD Audio kablosunu takmamışsınız. O ne diyorsanız aşağıdaki resimi inceleyin. Bu kablo ve takılacak yerler hakkında bir resim gözüküyor.

 

Bu kablonun bir ucu ses kartındaki girişlerden birine (normalde CD Aux girişi olur) takıp, diğer ucunuda CD sürücünüzün ses çıkış ucuna takmanız gerekiyor. Bu çıkış CD sürücünüzün dışatıya bakan kısmındaki kulaklık çıkışı değil, kablolarının takıldığı iç kısımdaki bir bölüm oluyor.

Peki ya kablonuz bu kısımlara uyuşmuyor ise?
Sanırım CD yi size satan kişi ya kablounu vermemiş yada ses kartınız ile beraber gelmesi gerekiyordu. Uymuyor ise benim yapabileceğim bişey yok kardeşim. Sanırım bir kablo temin etmeyi düşünmen daha iyi olur :).
Ses Kartımda CD İçin Giriş Yoksa?
Aslında olması lazım. Yani ya şekli değişik ya da yeri gözünüze çarpamıştır. Ama yinede yok diyorsanız sanırım tek çareniz, CD sürücünüzün ön tarafındaki kulaklık çıkışından (tabi varsa) ses kartınızın kasa dışına bakan yüzeyindeki giriş uclarından birine bir ara kablo çekmenizdir. Ama yinede kartınızda bir CD girişi olmalı.
Ses Kartım Oboard İse CD sesini Nasıl Alırım?
Ses kartınız onboard, yani mainboard ile beraber ayrı bir kart olmaksızın gelmişse, kısaca mainboardunuza bir ses kartı takılı değilken üzerinde ses giriş ve çıkış ucları bulunuyor ise CD Aux veya CD In girişi de onboarddur. Bu girişleri bulmak için önce AGP slotunun üst taraflarına bakmanız tavsiye edilir.

 

kart ve slot çeşitleri

Kart ve Slot Çeşitleri
Kartlar çalışma ihtiyaçlarına göre farklı soketlere takılırlar. Bu slotlar ISA, PCI, AGP, AMR gibi çeşitlere ayrılırlar. Örneğin; en son teknoloji ekran kartları, en yüksek hızdaki slot olan AGP slot takılmak zorundadır. Yoksa performanslarını gösteremezler. Bu yüzden AGP slota takılacak şekilde üretilirler ve başka bir slota takmamız mümkün olmaz.

Slotları Nasıl Ayırt Ederiz?
1- Boyutları : Slotların büyüklükleri birbirlerinden fakrklıdır. Kartlar arası büyüklük ilişkisini yazacak olursak
ISA > PCI > AGP > AMR
şeklindedir.
2 - Renkleri : Slotlar birbirlerinden farklı ve standart renklere sahiptirler (renkler standart dışına çıkıyor olabilir :( ). AGP ve AMR slotlar kahverengi, PCI slotlar beyaz, ISA slotlar ise siyah renktedirler.

 

 

3 - Yerleri : Slotlar genelde aynı sıra içerisinde bulunurlar. AGP slot en üstte, PCI slotlar bir altta, ISA slotlar en altta, AMR slot duruma göre en altta veya en üstte bulunur. Genelde en alttadır.
4 - Şekilleri : Slotlar birbirlerinden farklı şekillerde bulunurlar. ISA lar iki uzun bölümlerden, PCI lar sol uzun ve sağ kısa bölümlerden, AGP duruma göre ya tek yada sol kısa sağ uzun bölümlerden oluşur. AMR ler zaten hepsinden küçük boydadırlar